Sok futóverseny van ősszel, nagyrészt lelkes amatőrök és edzéslehetőségként ezt kihasználó profi sportolók a részvevők.

Elhangzik sokszor, hogy azért futnak, hogy valamilyen egészségügyi intézményt vagy egyéb karitatív közcélt támogassanak, készpénzzel, ajándékokkal vagy egyéb eszközökkel. Ez fontos és nemes cél és versenyenként, rendezvényenként más-más módon érvényesül. Felvetődhet a kérdés hogy Egyesületünk és a postás futók támogatják-e ezen célokat?

Mivel postás sportegyesületként alaptevékenységként gyűjtést nem végzünk, és közvetlenül nem adományozhatunk, ezért bár közvetlenül nem támogatjuk az egészségügyet, de a látszat csal. Egyesületünk tagjaiként rendszeresen mi is részt veszünk a KPSE barátságos, családi hangulatú sportrendezvényein, ahol minden részvevőnek, családtagnak, kollégának örülünk. Például, mi futók a versenyekre felkészülünk, ami feltételez egy többé- kevésbé (kinek hogy) rendszeres testmozgást. A saját egészségünk karbantartása így legalább olyan hasznot hoz a hazai egészségügynek és kórházaknak, ezzel az egész társadalomnak mintha gyűjtés során adományainkból közvetlenül az egészségügyi intézetekhez kerülne.

Meggyőződésem, hogy rendezvényeink speciális hangulata, vonzereje eredményezi azt, hogy sok idősebb kollégánk, sporttársunk vesz részt futóversenyeken, és készül fel azokra,így később úgy vélem ők nem a rendelők váróiban töltik idejüket. Munkájuk, felkészülésük során izzadtságuk, jóleső fáradtságuk egyértelműen hozzájárul a hazai népesség, vagyis mindannyiunk egészségéhez. Így rendezvényeink nem csupán közösségépítő hatásúak, és semmiképpen nem öncélúak, mert a sportolásra a testmozgásra a nem rendszeresen versenyző embertársaink ösztönzésével nagyon sok embertársuk egészségéhez is hozzájárulnak.

E gondolatok jegyében egy rövid visszatekintés az elmúlt félév futásaira: 2018. szeptember 16-án rendezték meg a Nagyerdei Terep Maraton rendezvényt, ezen Dr. Hangya Kálmán kategória 5. helyezést ért el.

A Friss Oxigén Alapítvány 2007-től évente az Oxigén Kupa nevű versenysorozatát szervezi. Ezen a versenysorozaton 2018. október 6., november 3., december 8. , 2019. január 12,, február 9., március 9–én 5 km-es, majd 20 perc pihenő után még 10 km-es távon is indultak versenyzőink. A versenyeken nincs nevezési díj, de közösségi célzattal megküzdenek egymással és az időjárással a versenyzők. A Kelet-Magyarországi Postás Sportegyesület részéről Balogh Csaba, Dr. Hangya Kálmán, Kovács Zsolt, Nagy Nándor vett részt a versenysorozaton, és mivel versenysorozatnak nincs vége, így eredményeink sincsenek még lezárva.

Dr. Hangya Kálmán
KPSE elnökhelyettes