Szegedi PSE krónikája

A délalföldi postás sport történetében a múltban és jelenleg is meghatározó szerepe volt a postásság hagyományos értékeinek. A postások közösségépítő ereje az összetartozás eszmei értéke, éltető kovászként segítette, a postás sportélet kibontakozását mind a tömegsport, mind a minőségi eredményeket is felmutató élsport területén. Jelentős szerep jutott e történetben Szegednek, 2003 december 31-ig a Postaigazgatóság székhelyeként, majd az ezt követő időben a postás tömegsport rendezvények társasági szinten is meghatározó helyszíneként. A délalföldi postás sportélet színes és mozgalmas történetében külön fejezet illethetné mindazon településeket, ahol a helyi közösségek szerveződései megteremtették a postások sportolási lehetőségét. A délalföldi postás sport történetének kiindulópontjaként mégis a nyolcvanöt évvel ezelőtti 1925-ös esztendőt tekinthetjük, ekkor került sor a Szegedi Postás Sport Egyesület megalapítására.

Az egyesület története során a következő neveket viselte :

 • Szegedi Postás Sport Egyesület
 • Törekvés Sport Egyesület Szegedi Postás Sport Kör
 • Szegedi Postás Klub
 • Szegedi Postás Sport Kör
 • Szegedi Postás Sport Egyesület

Az egyesület működése során a következő szakosztályokat működtette :

 • Asztalitenisz
 • Atlétika
 • Jégkorong
 • Kerékpár
 • Kosárlabda
 • Labdarugó
 • Művészi torna
 • Röplabda
 • Sakk
 • Súlyemelő
 • Teke
 • Természetjáró
 • Torna
 • Vívó

Szakosztályok működése

A szakosztályok többsége, mint a későbbi nagy sikereket felmutató vívó szakosztály is 1945-ben alakult, és az ezt követő időkben egészen a Honvéd és Dózsa szakosztályok 50-es évekbeli megjelenéséig, a Szegedi Postás a délterület egyik legnagyobb és legtöbb szakosztályt működtető, és legeredményesebb egyesülete volt. 1991-ben minősített szakosztályként került átadásra a kerékpár a kosárlabda a labdarugó és a teke szakosztály, a legtovább fennmaradó szakosztály a vívóké volt.

A szakosztályok működésének, eredményeinek bemutatása előtt mindenképpen méltatásra, elismerésre érdemes az a tény hogy több nemzeti válogatottat, országos bajnokot, sőt olimpikonokat is adott az egyesület a magyar sportnak.

 • Labdarugás

A sportegyesület alakulásának évében megalakuló labdarugó szakosztály hat és fél évtizedes története folyamán, postás generációk sorának adott lehetőséget, a még ma is legnépszerűbb sportág művelésére. A szakosztály történetének legszebb fejezete az 1945-1950 közötti időszak, amikor folyamatosan az NB III-as bajnokságban szerepeltek. /Ne feledjük ebben az időszakban, a labdarúgásban elfoglalt pozíciónk nemzetközi szinten összehasonlíthatatlanul magasabb volt a jelenleginél, már bontogatták szárnyaikat hazánk futtball pályáin az eljövendő évtizedek nagy játékosai, alakulóban volt a később világszerte elismert  „Aranycsapatunk” is /  1950-ben ugyan a csapat kiesett az NB III-ból,  de kiesését követő évben 1951-ben megnyerték a megyei bajnokságot, majd az ezt követő osztályozón az Orosházi Kinizsivel szemben elvéreztek. Nem sokkal ezután a csapat történetének legkiemelkedőbb sikerét az 1954-es évben az NB II –be jutásért játszott osztályozó mérkőzés jelentette. Az ezt követő években, évtizedekben egészen a szakosztály 1991-es megszűnéséig  nagyrészt a megyei bajnokságban és időnként az NB III-as bajnokságban szerepelt a csapat.

 • Atlétika

A sportok királynőjének tekintett atlétikai szakosztályban /mely 1949-ben alakult meg/ versenyzett és érte el sikereit 1941-től egészen 1956-ig a Szegedi Postás Sport Egyesület egyik legeredményesebb sportolója Kun Sándor, aki 1951-ig versenyzett postás színekben A Szegedi Postás Egyesületének 5 országos és vidéki bajnokságot nyert. Nemzetközi versenyen számtalan esetben vett részt, ahol 1-től a 4. helyezéseket ért el. 1956-ban fejezte be aktív sportolói pályafutását 1988-től, mint veterán sportoló, 3,5 és 10 km-es távgyaloglásban indult és nagyon sok bajnokságot nyert a korosztályában, 1991-ben fedett pályás VB-én 2. helyezett lett. Kun Sándor az egykori sokszoros bajnok orosházi kézbesítő postás 1948-ban bekerült az olimpia keretbe, a londoni olimpiára azonban mégsem juthatott ki jóllehet az atlétikai szakemberek véleménye alapján nemzetközileg is kimagasló eredményei alapján akár dobogós helyezést is elérhetett volna.

 • Vívás

A vívás mely hagyományos magyar sikersportágnak számít, a Szegedi Postás krónikájában is előkelő helyet foglal el.  Fiatalok tucatjait nevelte ki az egyesület, miközben a csapatbajnokságban a legmagasabb osztályba NB I-be jutottak. A Szegedi Postás történetében az egyesület neveltjeinek első és egyetlen olimpiai bajnoka, 1956-ban Magay Dániel kardvívó a melbourne-i olimpia magyar kardvívó bajnokcsapatának tagjaként állhatott a dobogó legfelső fokára. Örley Szabolcs kardvívó pedig 1953-ban az első ifjúsági világbajnokságon első helyezést szerezve ért el jelentős nemzetközi sikert, a Szegedi Postás sportolójaként. A vívószakosztályban  a több évtizedes kimagasló munka alapját 1945. novemberétől számíthatjuk amikor Bleicher Győző postaigazgató kérésére Jávorkai István megalapította a Szegedi Postás SK vívószakosztályát. Abban az időben Jávorkai István a Csongrád Megyei Vívó Szakszövetség főtitkára volt. 1946. január 2-án a Magyar Vívó Szövetség jóváhagyta a szakosztály megalakítását. Évtizedeken át kiváló nevelő munkával nagyon sok fiatallal kedveltették meg e szép sportágat miközben a korosztályos versenyekben sorra aratták sikereiket.

Az 1988-as csapatbajnokságban, a Postás vívók remek teljesítménnyel nyerték sorozatban mérkőzéseiket és a döntőben, az addig nagyszerű formában vívó két első osztályú budapesti öttusázóval megerősített Diósgyőr ellen nagyon biztos 9:4-es különbségű győzelmet aratva jutottak az NB I-be, és így 15 év után újból első osztályú csapata lett Csongrád megyének vívásban.

 • Kerékpár

A kerékpár szakosztály hazai és nemzetközi kimagasló sikerei, eredményei Fülöp Ilona és Tóth Erzsébet nevéhez kötődnek. Mindketten országos bajnokságot nyertek és sok szép sikert értek el a nemzetközi versenyeken.

 • Teke

Szeged hírnevét sok neves versenyző öregbítette ebben a szellemi és fizikai összpontosítást egyformán magas szinten és folyamatosan igénylő sportágban. Tény hogy jelenleg is az európai élvonalban versenyeznek a szegedi férfi tekések, és sorozatban nyerik a magyar bajnokságot, igaz ma már nem postás színekben. A Szegedi Postás egyesület egykori sikerei mind a női, mind a férfi csapat NB I.–ben való szereplése is hozzájárultak, ahhoz hogy Szeged mára a tekesportág legjelentősebb vidéki fellegvárává nőtte ki magát, és a szuperligában szereplő szegedi férfi csapat nemzetközi szinten is a világ legjobbjai közé tartozik. A női csapat NB I-ben elért 3. helyezése jelentette az első osztályban elért legjobb eredményt. Ezen sikereket is méltányolva  jelentős nemzetközi sportesemény színhelyeként 1986-ben világbajnokok randevúzhattak a Szegedi Postás 1984-ben átadott -akkori értékben 30 millió forintos beruházással létrejött-  6 sávos automata tekepályáján.A teke szakosztály közel fél évszázados történetében Balogh Erzsébet és Révész Erzsébet a válogatott tagja, míg Oláh József válogatott kerettagsága mellett országos bajnoki címet is szerzett. A legeredményesebbnek Nagy Torma Gyuláné bizonyult, aki kétszeres magyar bajnokként és többszörös Postás bajnokként fejezte be aktív sportolói pályafutását.

 • Kosárlabda

A kosárlabdázók szakosztálya, mint a legtöbb postás szakosztály a második világháborút követő években alakult és pár évvel később már jelentős sikereket értek el. Játékosai közül Halász János 1948-ban az olimpiai válogatott tagjaként részt vett a londoni olimpián. A női csapatból pedig Csúcs Anna a magyar válogatottnak és a főiskolai válogatottnak is tagja volt, Oláh Gizella pedig a főiskolai válogatott tagja volt. Az egyesület egyik kiemelkedő személyiségeként a kosárlabdázok szakosztályának elnöke tisztségét hosszú évekig Vojnár László a szegedi postaigazgatóság egykori távközlési igazgató helyettese látta el, de ide kívánkozik Heissig József neve is, aki mind a labdarugó, mind a kosárlabda szakosztályban volt elnök .A szakosztály első évtizedének történetében mind a női, mind a férfi csapat szép eredményeket ért el, később az ötvenes évek közepétől bekövetkezett egyesületi átrendeződések után, a férfi csapat évtizedekig a sportág második vonalának jó középcsapataként küzdött a pontokért, és népszerűsítette játékával a postások körében a kosárlabda sportot.

 • Súlyemelés

A súlyemelő szakosztály 1947 március 16-án alakult, működésének, tevékenységének viszonylag rövid ideje alatt, szép eredményeket értek el versenyzői, közülük is kiemelkedett Kálmán Ferenc főiskolai világbajnokságon elért 2. helyezése.

Az egyesület egyéb szakosztályaiban, mint az asztalitenisz, jégkorong, röplabda, sakk és torna   sok fiatal bontogatta szárnyait, és a versenyeken az egyesületet képviselve növelték a postások hírnevét. A természetjáró szakosztály, -mely évente több mint száz postás túráit szervezte-, megszűnése után is folyamatosan részt vettek munkatársaink,a postások nagy természetjáró találkozóin, így az évente megrendezésre kerülő Országos Postás Természetjáró Találkozókon. A posta és a távközlés 1990-ben bekövetkezett szétválása után közvetlenül már felmerültek a Szegedi Postás Sportkör akkor még meglévő négy sportági /kosárlabda, labdarugó, teke, vívó/ valamint a természetjáró és tömegsport szakosztályának további fennmaradásával kapcsolatos kérdése, miután a távközlési igazgatóság teljes mértékben kivonult a szakosztályok további támogatásából. Az ezt követő években a minőségi sport szakosztályai átadásra kerültek.  Közvetlenül a szétválás előtt a szakosztályokban 346 igazolt versenyző, köztük 86 minősített versenyző sportolt. A Szegedi Postás mint egyesület ugyan már nem létezik, de a délkeleti megyék postásainak sportolását a postás tömegsport 2005-ban alakult új bázisa a Kelet-Magyarországi Postás Sport Egyesület biztosítja, a délkeleti megyék ma már közel 900 fős tagsággal képviseltetik magukat a 2700 taggal rendelkező egyesületben.

A Szegedi Postás SE alakulását követő két évtizedről az 1925-1945 közötti időszakról a labdarugó szakosztály folyamatos működésén kívül kevés az értékelhető adat. Az egyesület századelejei megalakulása ugyanakkor arra utal, hogy a postások meghatározó szerepet játszottak a hazai sportélet kezdeti időszakának kibontakozásában.1945-ben a világháború befejezésével hazánkban a sok szenvedés, nélkülözés után elemi erővel tört fel az emberekből a tenni vágyás, ez a siker utáni természetes vágy hatalmas erőket mozgósított. Valószínűleg ennek köszönhetően a leglátványosabb és leggyorsabb sikereket, a sport területén mutattuk fel, mind hazai mind nemzetközi szinten. A postások e tekintetben természetes igényeikre és önmaguk szervezőkészségére támaszkodva, a leggyorsabbak és legeredményesebbek között voltak. A délalföld szellemi és kulturális központjának számító Szegeden hihetetlen gyorsasággal, és a szinte gomba módra kinőtt egyesületekben, elkezdődött a céltudatos utánpótlás nevelés is. A hatalom központosítása és diktatórikussá válása után, azonban a politika a belügyi és honvédségi egyesületekbe koncentrálta az anyagi támogatást, és minden lehetséges hatalmi eszközzel ezek szakosztályaiba irányították a tehetségükkel kitűnő sportolókat. Ezen időszak bekövetkezése előtti időkben, a negyvenes évek második felétől az ötvenes évek első harmadának végéig sorra aratták hazai és nemzetközi sikereiket a Szegedi Postás sportolói. Tény hogy a politika vezérelte átrendeződés hatására, ezt követően megtorpant az a lendület, mellyel a délalföld egyik kiemelkedő egyesületévé nőtte ki magát igen rövid idő alatt a Szegedi Postás, mégis ezek a sikerek alapozták meg hosszabb távra is egy több szakosztályos egyesület kialakulását, és több évtizedes céltudatos utánpótlás nevelő munkáját, melyek a későbbiekben is sok szép sikert eredményeztek az egyesület számára .A hatvanas-hetvenes években, a szakosztályokban sportoló versenyzőkön kívül egyre több postás természetes igényeként jelentkezett a szabadidős sport, a tömegsport iránti igény. A munkahelyi közösségek kialakulásának e jelentős tényezőjét felismerték a szakszervezeti mozgalom vezetői, aktivistái is, és a tömegsport támogatásában szervezésében egyre nagyobb szerepet vállaltak. A postai vezetés kezdeményezésére, a Postások Szakszervezetének egyetértésével 1984-re Szegeden felépült a Dorozsmai úton az a Postás Sporttelep mely az elkövetkező két évtizedben nem csupán az egyesület futball és teke szakosztályának, hanem az egész délalföldi postásság tömegsportjának központjává nőtte ki magát.  Már a Szegedi Sporttelep átadásának évében, 1984-ben kiírásra került az a Szegedi Postás Üzemi Tekebajnokság, mely a mai napig évről-évre megrendezésre kerül A most befejeződött 2009/2010-es bajnoki küzdelmekre, a közelmúlt éveinek megfelelően 5 női és 5 férfi csapat nevezett. A bajnokság több száz egykori és jelenlegi munkatársunk rendszeres versenyszerű sportolását tette és teszi ma is lehetővé, postás generációk adták át egymásnak „szinte stafétaként” a tekegolyót. A 2008/2009-es 25. jubileumi bajnokságot követően három olyan versenyző vehetett át emlékplakettet, akik minden eddigi bajnokság küzdelmein részt vettek : Rácz Lajos, Szanyi Géza és Kalmár László. A 2008/2009-es bajnoki évadtól Szeged Város tekebajnokságában, melyben egykori világbajnokok sora versenyez ma is, a Postás Szakszervezet KSE csapata képviseli a postásokat. A csapatot a Postás Szakszervezet szponzorálja, a Kelet-Magyarországi Postás SE mez vásárlásával támogatja a reprezentánsok szereplését. A negyedszázados múlttal rendelkező Szegedi Postás Üzemi Tekebajnokság mindenkori működtetésében jelentős szerep jutott, azon szervezőknek, játékvezetőknek, akik mindennapi munkájuk melletti tevékenységükkel biztosították a bajnokság mindenkori folyamatos működtetését, közülük mindenképpen kiemelendő Lakatos Albert neve. „Berci bá” az ötvenes-hatvanas években a Szegedi Postás labdarugójaként, majd utánpótlás edzőjeként később a Szegedi Postaigazgatóság osztályvezetőjeként minden rendezvény aktív közreműködője volt, így a területi sportnapokon és a postás üzemi tekebajnokság játékvezetőjeként évtizedekig, nyugdíjba vonulását követően is. A bajnokság folyamatosságát, fennmaradását és jövőjét pedig ma már a Kelet-Magyarországi Postás SE anyagi támogatása, a mai és a stafétabotot majd átvevő szervezők munkája biztosítja.

A Szegedi Postás Sportnapok krónikája

Szeged postás sportéletének az utóbbi évtizedekben nagyságrendileg legjelentősebb eseménye az 1989-től évente augusztus utolsó szombatján /esetenként szeptember első szombatján/ megrendezésre kerülő Szegedi Postás Területi Sportnap. A minden évben 800-1200 fő részvételével megrendezésre kerülő sportnapon jellemzően magas az aktív részvétel aránya. A kispályás foci, teke, sakk és tenisz sportágakra épülő rendkívül népszerűvé vált sportnapon ezres nagyságrenddel résztvevő munkatársaink mintegy 80 %-a versenyszerűen mérheti össze erejét évről-évre. A Szegedi Területi Sportnap működtetéséhez szükséges források az Üzemi Tanács 1993-as megalakulása után, a munkáltató és az ÜT együttdöntésével minden évben a jóléti költségekből kerültek, meghatározásra. A Postás Szakszervezet rendszeres támogatása és szervező munkája, valamint  a széleskörű összefogás,  az elmúlt 21 évben lehetővé tette a résztvevők által elvárt és megszokott színvonal biztosítását és a rendezvény évenkénti megrendezését. A 2000-es évtől a Szegedi Postaigazgatóság Üzemi Tanácsának kezdeményezésére, és szervezésében itt került először bevezetésre az, azóta is minden évben a résztvevők rendelkezésére álló komplex egészségügyi szűrések. A Szegedi  Területi Sportnap 2004-től a Kelet-Magyarországi Igazgatóság létrejötte után, az Üzemi Tanács együttdöntőinek döntése alapján, később a KÜT együttdöntői által is elfogadva, társasági szinten is kiemelt rendezvényként került a Magyar Posta Zrt. éves rendezvény naptárába. A rendezvény töretlen folytatásában jelentős szerepe van a Kelet-Magyarországi Területi Igazgatóság vezetőjének Rácz Tamásné Igazgató Asszonynak, valamint az egységesség kialakításában kezdettől együttműködő partnernek a Kelet–Magyarországi Üzemi Tanácsnak. Ez az egység adhatott lendítő és tápláló erőt a Kelet-Magyarországi Postás SE kialakításához, és dinamikus fejlődéséhez, és ez tette lehetővé, hogy olyan fejlődési pályára állhasson az egyesületünk, mellyel a Magyar Posta Zrt. jelentős támogatását is kiérdemelte..  Kétségtelen hogy a 2007-es évtől a jóléti forrásokból kevesebb jutott a rendezvény támogatására, de a Kelet-Magyarországi Postás SE 2005 évi megalakulása és dinamikus fejlődése az utóbbi években biztosítani tudta az így kieső támogatás pótlását, és a Postás Szakszervezet támogatása is folyamatos maradt.

A 2010-es évben ma már elmondható hogy a Kelet-Magyarországi Postás SE a megalakulásakor kitűzött célkitűzéseinek megfelelően egyre szélesebb alapokra építkezve képes újra kialakítani a postás tömegsport teljes rendszerét, egész Kelet-Magyarországon.  A helyi sportkörzetek önálló kezdeményezéseire, döntéseire és a hagyományokra épülve egyre több helyi sportrendezvény kerül megrendezésre, mindeközben megtartva a kiemelt területi és regionális rendezvényeket, melyek jelentőségét az adja meg hogy a tömegsport bázisán, a postások legnemesebb hagyományos értékeire építve őrzi meg létünk egyik legfontosabb éltető elemét a közösségi élet és az összetartozás örök emberi értékeit.

Szeged, 2010. május 13.
Kalmár László