2021. október 2.

Szeptember végén az egykori Nógrádi védővár vonulat két egységét a Salgói és Somoskői várat hódítottuk meg. Parkolóból egy rövid, de meredek kaptatót legyűrve megpillantottuk Salgó várának romjait. Legenda szerint a vár egy cselnek köszönhetően került a törökök kezére, minden féle harcot mellőzve.

Vár felújított egyetlen tornyából Pazar kilátás nyílik a környékre. Várból leereszkedve megtekintettük a Boszokánykő szikláit.  Vulkáni képződményt vastagon befedi a kihűlt láva, a legenda szerint itt táncoltak a boszorkányok.

Szikla tetejéről csodálatos körpanoráma tárult elénk.

Utunk következő állomása a Somoskői vár. Érdekesség, hogy a falu Magyarországhoz tartozik, azonban a vár már Szlovákiában található. A várhoz vezető rövid meredek emelkedő mellett található Petőfi-kunyhót tekintettük meg először, mely a költő látogatásának állít emléket. Parkban láttunk még makettkiállítást, megpillanthattuk az „Aradi vértanúk emlékhelyét”. Várban különböző helyekről gyönyörködhetünk a csodás nógrádi természetben. Vár sziklafalaiból kihajló hosszú oszlopos bazaltömlés az orgonasípokhoz hasonlítható, ezért nevezik bazalt orgonának. Természeti csodát elhagyva utunk végén egy hatalmas kőtengert fedezhettünk fel.

Rengeteg szép emlékkel hagytuk el a Palócföldet.

Kiss Csaba
területi elnökhelyettes