Veszprém, 2021. július 16-18. Országos Postás, Távközlési Természetbarát Találkozó és Túraverseny (OPTTTT)

Az elmúlt másfél év pandémiás időszakában, amikor világversenyek sora, köztük a labdarúgó EB és az Olimpia is halasztva lett, az 1990-es szétválás előtti „nagy postáscsalád” országos természetjáró találkozója, az OPTTTT üdítő kivételnek számít.

A július 16-18 között Veszprém központtal megrendezett Országos Postás Távközlési Természetbarát Találkozó és Túraverseny sorozatban megszakítás nélkül az ötvenkilencedik volt.

Jó volt újra találkozni egymással, ezúttal 322 regisztrált résztvevővel, köztük 183 postással,. A KPSE-t ezúttal 139-en, a DPSE-t pedig 20-an képviselték. A meteorológiai előrejelzések nem ígértek felhőtlen napokat a hétvégére, de ez a résztvevők hangulatát nem befolyásolta, nagy lelkesedéssel indultunk a versenyekre. A túraversenyek résztvevői a Szentkirályszabadja környéki erdőkbe, a várostörténeti versenyre nevezettek pedig Veszprém város kulturális, építészeti és történelmi emlékeinek felfedezésére, mint e sorok írója is. Az időjárás ezúttal nem a legkegyesebb arcát fordította felénk, így a túra elején még a feladatlapok állagának megőrzése is nehézségekbe ütközött a szakadó esőben. Az eső azonban dél körül elállt, és ezzel nem csak az időjárás, de a mi kedvünk is egyre derűsebbé vált. A délutáni órákban pedig a rendezvény szálláshelyére, bázisára, a veszprémi egyetemi kollégiumba egymás után érkeztek vissza a csapatok. A Sámóczi István csapata által alkotott finom sertéspörkölt illata még a fáradó lépteket is meggyorsította, és az ízletes falatok után mindenkinek jólesett egy kis frissítő is. A délutáni rövid sziesztát követően az esti eredményhirdetést már szó szerint forró hangulatban várta minden csapat, a terem klímája is már-már szubtrópusi környezetet teremtett. Az eredményhirdetést követően a győztesek fergeteges ünneplése pedig mindenkit magával ragadott, akik szerényebb helyezést értek el azok is együtt örültek velük.

A KPSE csapatai ezúttal is különösen a városismereti versenyen taroltak, az éjszakai versenyek pedig a hazai környezetben jobban eligazodó DPSE-s sikereket hoztak. A szokásosan legnagyobb létszámmal érkező dél-alföldiek közül pedig különösen a csabai és szegedi csapatok ünnepelhették sikereiket, de a most szerényebb létszámmal érkező kecskemétiek is szépen teljesítettek, akiket még az is lelkesíthetett, hogy jövőre ők adhatnak otthont a hatvanadik OPTTTT-nek. A miskolciak a szegedi postások mögött a második legnépesebb csapatként érkeztek.

A túraversenyekben viszont a HSHE (Hálózatépítők Segélyező és Hagyományőrző Egyesülete) hegemóniája töretlen maradt, így az esővel is nehezített terepversenyeken derekasan küzdő postás csapatok az olimpiai eszme szép gondolatával vígasztalódhattak „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” Az összesített csapatverseny HSHE elsőséget hozott, kilenc csapat közül a KPSE ötödik, a DPSE pedig a hetedik helyet szerezte meg.
Ami pedig mindannyiónknak a legfontosabb, hogy a jövőre Kecskeméten sorra kerülő 2022-es találkozásunkat újabb élményekkel gazdagodva várhatjuk, azon sporttársaink, barátaink emlékét is megőrízve, szívünkbe zárva, akik ezúttal sajnos már nem tarthattak velünk, és akik emlékének egy perces néma felállással tisztelegtünk az eredményhirdetés előtt.

Kalmár László
KPSE elnök