A KPSE makói tagjaiként 2021. április 10-én a jó időt kihasználva felkerekedtünk a halászó–vadászó–gyűjtögető elődök előtt tisztelegve medvehagymát szedni.

Úti célunknak a Mecsek völgyében megbúvó, tavasszal is gyönyörű Orfű és környékét választottuk.

Már reggel kellemes időben indultunk, utunk során folyamatosan a nyíló természet szépségét csodáltuk. Bajánál átkeltünk a Dunán, a hídról leérve a Gemenci erdő mellett folytattuk utunkat, majd Pécs belvárosán átkocsikázva meg se álltunk az orfűi malmokig.

Alföldhöz szokott szemünk csak úgy csillogott a hegyek–völgyek és kanyargós utak nyújtotta pazar látványtól.

Megérkezve a malmokhoz, gyorsan beöltöztünk túraszerkóba, felszerelkeztünk zsákokkal, és elindultunk az Égerláphoz medvehagymát szedni.

Köröskörül amerre a szem ellátott, mindenhol zöldellt a medvehagyma. Könnyű munkának ígérkezett, de ahogy közeledtünk a Vízfő tanösvény felé, tábla hirdette, hogy a láp egész területén tilos szedni a medvehagymából.

Kedves útbaigazítás után, lekocsikáztunk a Pécsi-tó partjára, hogy ott leparkolva újabb lelőhelyet keressünk.

Ismételt információkérés és megtudtuk, hogy a tó túlpartján a „Szomjas vándor” melletti erdőben szabadszedés van.

Gyalogosan vágtunk neki a pár kilométeres útnak, élvezve a kellemes tavaszi időt. A gáton átsétálva megérkeztünk a „Szomjas vándor”-hoz, „tankoltunk” és irány az erdő.

Az erdőbe beérve mindent láttunk, csak medvehagymát nem.

Hát igen, a nagy valóság. Ha valaki (rajtunk kívül) az gondolta, hogy belép a Mecsekbe, és a terülj–terülj asztalkán mindenfelé lábai előtt hever a medvehagyma úgy, hogy szinte le se kell érte hajolni, az téved.

Keresni kell! Benézni az élő és kidőlt fák mögé, az avar alá, zöld terület után kutatva.

Mentünk, kerestünk – és találtunk! Boldogan raktuk tele zsákjainkat a megengedett 2 kg/fő mennyiséggel.

A medvehagyma-szedő csapat tagjai:

Kovács Erzsike, Csikotáné Baráth Inci, Balogh-Vígh Csaba és Csikota Antal.

A nap végén a tó partján nyitva található étteremben pisztrángot és orfűi hekket rendeltünk, leültünk a stégre, megebédeltünk, és egy kellemesen eltöltött nap végén teli hassal és zsákkal tértünk haza.

Orfű és környéke egész évben alkalmas az aktív pihenésre, bátran javasoljuk mindenkinek, aki szeret túrázni, horgászni, vagy élővízben fürödni.

Szerző: Csikota Antal