Pécs-Harkány, 2020. március 1.

Nagyon jòl esett a melegszívű fogadtatás, amelyben részesítettek bennünket a szervezők. A formaságokon átesve egy kellemes hangulatú finom ès bőséges vacsorát fogyasztottunk el közösen, szinte családias hangulatban. Többen nem először vettek már részt ilyen rendezvényen. Jò érzés volt a sok magányos tèli felkészülési edzés után egy csapatban együtt lenni, akiket ugyanaz a tűz hevít. Lefutni a Pècs-Harkány távot.

A vacsi után egy nagy sétát tettünk Pécs belvárosában, majd a szállásra mentünk, hogy kipihenjük magunkat a versenyre. Azt hiszem, senkit nem kellett ringatni. Másnap reggel kipihenten ébredtünk. A közös reggelinél volt idő jobban megismerni egymást és beszélgetni egy kicsit. Ki honnan jött, hogyan készült, milyen terepen, mit vár magátol a versenyen, milyen reggeli praktikái vannak, a jobb teljesítményhez. Sokan ettek, magvakat, tejjel, gyümölccsel és egyéb trükköket bevetve a futás előtt.

A rajt előtt 20-30 perccel érkeztünk, elég hűvös, szeles idő fogadott, és az eső sem volt esélytelen. Ittunk még egy kávét a közeli benzinkùton, aztán fotòzkodás, bemelegìtès ès RAJT! Az első 5-6 kilométeren együtt futott a mezőny. A csapattársaim jelezték, hogy nekik ez a tempó lesz végig, nekem pedig ismerve a pálya első emelkedős szakaszát, jòl jött a bemelegìtő kocogás. A verseny első szakasza beszélgetèssel telt. Egy “szurkolò dinoszaurusz” után azonban elbùcsùztam a társaktòl ès begyujtottam a rakètáimat. A 10-15 kilométeres felkészìtő edzéseknek, és a versenydrukknak hála a következő 15 kilométert tempósan  vègigrobogtam. Versenykedvem maximális volt, utolértem ès előzgettem a versenytársakat. Èreztem, hogy nem fog ez végig kitartani, ezért a frissítést sem hagytam ki.

Túronyig prímán ment minden. Kicsit elnehezülő lábakkal vágtam neki a domboknak. Èreztem magamban annyi erőt, hogy változatlanul tolni tudtam a tempót. Már nem előzgettem, de befogtam egy előttem futót, akit próbáltam utòlérni. Az emelkedő meredekebb részén meg tudtam közelìteni, de az enyhébb, hosszabb részeken elhùzott. Aztán felèrtem, megláttam Harkányt. Èreztem, hogy kifutottam magam, de innen már beérek. A lejtőn visszatért a kezdeti lendület ès erő, -az előttem futó kijelöltemet, is meg tudom közelìteni újra- gondoltam. Fel voltam újra pörögve, de a lejtő alján eljött a holtpont. Elfogyott az erőm, elhagyott, égtek az izmaim, tehetetlenül nèztem, hogy elmennek mellettem az energiájukkal jobban gazdálkodó futók. Szenvedtem. Erre nem készültem fel. A cèlegyenesre sem tudtam mozgósìtani az erőtartalékaimat. Nem voltak már tartalékok.

Bár korábban nem voltam hìve, de a harkányi melegvizes fürdő csodát tett. A pezsgőfürdő visszaadta az izmaim lazaságát. Ennek köszönhetően nem voltak izomfájdalmak az elkövetkező napokban. A térdemet éreztem kicsit, de szerdára az is elmúlt. Köszönöm a szervezést, és hogy részt vehettem a versenyen. Mindennel együtt is megérte!

 Folcz Albert

Egy pár bajnoki gondolat a  36. Pécs-Harkány Futóversenyről

A hagyományoknak megfelelően a KPSE északi régiója is részt vett az eseményen. Az érkezés napján a kővágószőllősi tanösvény rejtelmeivel ismerkedtünk.

Személy szerint másodszor indultam ezen a versenyen, az első alkalommal is tetszett a profi szervezés. Kedves segítőkész rendezők, vidám, barátságos szurkolók kompenzálták a hűvös szeles időt. A pár száz méterrel hosszabb pálya nem jelentett gondot, sőt a cél kedvezőbb helyre került, ez is a rendezők profizmusára utal. Számomra a dobogó volt a cél vagy a 2 órán belüli teljesítés 25,7 km-en. SIKERÜLT! 1 óra 59.36-ot futottam s így a kategória első helyére kerültem.

.Szeretnék köszönetet mondani a Magyar Posta Zrt-nek és a Dunántúli Postás SE vendéglátásának. Finom bőséges vacsora, tájjellegű italok és kedves kiszolgálás várta a verseny előtti este a postás futókat, s nem utolsó sorban kedves kollégámnak, Kiss Csabának is köszönöm, hogy hozzásegített e remek eredmény eléréséhez és utána a regenerálódáshoz.

A verseny kiváló lehetőséget kínált új barátságok kialakításához, különböző területek megismeréséhez. Remélem, 2021-ben is részt vehetek e rangos futóversenyen.

Halász Attila
Miskolc 10-es Posta sportkörzet